Monday 27 December 2010

Το Ιερατείο της καλής Ποίησης

Ποιητής: Το πρόσωπο που έχει χαρακτηριστικά, τα οποία συχνά αποδίδονται σε ποιητές όπως ο ρομαντισμός, η ευαισθησία, η ικανότητα να χρησιμοποιούν τον λόγο με τρόπο που συγκινεί και το οποίο γράφει ποιήματα. Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη.

Διαβάζοντας το βιβλίο «Με το Περίστροφο του Μαγιακόφσκι  (Μια συζήτηση για την ποίηση μεταξύ ποιητών)» των εκδόσεων ΕΡΑΤΩ  εντύπωση μου έκανε η όχι τόσο σπάνια άποψη του ποιητή;;; Δ. Αγγελή ότι: «Γι΄ αυτό η ποίηση της εποχής επιπολάζει στα επιφανειακά. Και δυστυχώς οι νέοι τρόποι έκφρασης, ως ένα βαθμό, κάνουν το ίδιο. Δέστε διάφορα ποιητικά blogs  για παράδειγμα, που εξυπηρετούν μόνο την αυτοπροβολή κάποιων, συχνά ανωνύμων, που ακκίζονται ότι είναι ποιητές και θρηνούν για την μη αναγνώρισή τους ανταλλάσσοντας ασύστολα κολακείες και ύβρεις –αυτή είναι η κριτική μας σκέψη, αυτή είναι η ελπίδα μας;»
Ώστε τα μπλογκς εξυπηρετούν κάποιους για την  αυτοπροβολή τους  ενώ η παρουσία του κ. Δ. Αγγελή στο βιβλίο ή όπου αλλού δεν γίνεται για αυτοπροβολή αλλά γίνεται για φιλανθρωπικούς λόγους, ίσως παροχής εμπνευσμένης γνώσης σε άσχετους που θέλουν ίσως  να κάνουν ποιητική καριέρα. Το εγώ του κ Δ. Αγγελή έχει εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε να αποτελεί πρωτοπορία των ανθρώπων που παρέχουν γνώσεις χωρίς υστεροβουλία.
Η ανωνυμία είναι ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να τον απασχολεί. Μα δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του ότι η ανωνυμία αποτελεί την ύστατη απάρνηση της αυτοπροβολής σε αντίθεση με την δικιά του επωνυμία (από ποιους, γιατί);
«Ακκίζονται ότι είναι ποιητές» μας λέει ο κ Δ. Αγγελής για τους «φτωχούς» αυτούς ανώνυμους διαβόλους, τους βλαμμένους, τα «Μεγαλείων Οψώνια» κατά τον Παπαδιαμάντη. Και ο κ Δ. Αγγελής; Ναρκισσεύεται και καμαρώνει ονομάζοντας τον εαυτό του ποιητή ή όταν στον στενό του κύκλο προσφωνεί ο ένας τον άλλον «ποιητή» ανταλλάσσοντας την κολακεία αυτή σαν ανταμοιβή της συμβατικής αλληλοαναγνώρισης;
Οι μπλογκερ-ποιητές θρηνούν επίσης, κατά τον κ Δ. Αγγελή  για την μη αναγνώρισή τους! Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Κάθε ένας θέλει να αναγνωριστεί το έργο που κάνει είτε είναι λογοτεχνικό είτε άλλο. Να μαντέψω την ευτυχία του κ  Δ. Αγγελή όταν πρωτόγραφε ποιήματα και δεν τον ήξερε ούτε η μητέρα του;
Για το ζήτημα «της ανταλλαγής κολακειών και ύβρεων» ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που παρεμβαίνει στα κοινά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν έχω διάθεση να απολογηθώ για τον τρόπο που ο κάθε ένας σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους. Και φυσικά αυτός δεν είναι ο κανόνας στα μπλογκς  αλλά η εξαίρεση την οποίαν ο κ Δ. Αγγελής απομονώνει για να στοιχειοθετήσει αδίκημα.
Τέλος για το αν «αυτή είναι η κριτική μας σκέψη και η ελπίδα μας» θα ήθελα να σημειώσω ότι  η ποίηση είναι επαναστατική γιατί ανατρέπει κατεστημένα  μέρος των οποίων έχει γίνει  και ο κ Δ. Αγγελής.
Η αξία ενός έργου δεν οδηγεί αυτόματα στην καταξίωση. Μεγάλοι ποιητές λοιδορήθηκαν  στο ξεκίνημά τους για να αναγνωριστούν αργότερα (μερικοί και μετά θάνατο).
Και στο σημείο αυτό θα επικαλεστώ μερικά σχόλια του Παντελή Μπουκάλα από το άρθρο του «Οι τιμητές, οι Απαγορεύοντες και η «Υπερπαραγωγή Στίχων» από την Καθημερινή της 12.7.1991. Λέει λοιπόν ο κ Μπουκάλας για τους ποιητές που απεχθάνεται ο κ Δ. Αγγελής:
Βλάφτουν κανέναν όσοι γράφουν ή νομίζουν ότι γράφουν  με την ψευδαίσθηση ότι απέκτησαν επικοινωνία με την Μούσα; Και μισή λέξη αν κατορθώσουν να ξεσκουριάσουν και σε ένα ξενύχτι αν δοκιμαστούν και παιδευτούν καλό είναι. Αφήστε που από τον πειρασμό της γραφής, μπορεί να πέσουν στον πειρασμό της ανάγνωσης, όπως συνήθως συμβαίνει (qui scribit, bis legit δεν έλεγαν οι Λατίνοι;) οπότε ίσως φτάσουν να διαβάζουν και τα βιβλία όσων τώρα τους κατακρίνουν και τους λοιδορούν, θεωρώντας πάντως αυτονόητο, αν όχι αποκλειστικό, το δικό τους δικαίωμα να εκδίδουν βιβλία.
 Και παρακάτω:
Ταξική λοιπόν και η ματαιοδοξία; Όσοι έχουν φτάσει ήδη στο δέκατο βιβλίο τους, όσοι χάρη στην κοινωνική τους επιφάνεια αποκτούν και λογοτεχνική εικόνα, όσοι έχουν τα μέσα να μην κάνουν συνοικιακές εκδόσεις, αλλά να διαλέγουν μεγάλα εκδοτικά και γνωστούς εξωφυλλάδες  έχουν θεραπευτεί πια; Δεν μπορώ επίσης να γνωρίζω αν τα επιχειρήματα – αναθέματα εναντίον τους τα παράγει ένας ενύπαρκτος αριστοκρατισμός, μια ολιγαρχοφιλία που θέλει να επεκτείνει το κράτος της και στον πνευματικό λεγόμενο χώρο.
Και παρακάτω:
Απόψεις σκληρότατες και μάλιστα απορριπτικές μπορεί να έχει ο καθένας  για τα εκδιδόμενα βιβλία, ποιητικά κ.α. Δεν δικαιούται όμως να χρησιμοποιούν ηθικολογούντα κριτήρια για να τους αποδώσει ανωριμότητα πνεύματος και ψυχής.
Εκτός και αν επιθυμεί να ιδρυθεί υπό την εποπτεία του κάποια ολιγομελής «Ομάδα Ελεγκτών» που θα αποφαίνεται τι αξίζει και τι πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια.

Κώστας Παπαποστόλου

24 comments:

  1. Δυστυχώς μόλις ένας ποιητής βγεί από την αφάνεια νομίζει ότι έγινε κάποιος και κατακεραυνώνει όλους τους άγνωστους ποιητές στην θέση των οποίων ήτανε πριν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι υπάρχουν ποιητικά μπλογκς που ο ένας λιβανίζει αισχρά τον άλλο χωρίς ντροπή. φράσεις όπως "Τα σέβη μου ποιητή", ή "Υποκλίνομαι ποιητή" τιςε βρίσκει δυστυχώς κανείς σε μερικά ποιητικά; μπλογκς.

    ReplyDelete
  2. ΑΡΗΣ ΔΡΑΓΩΤΑΣ
    Δεν μπορεί όμως να καταδικάζονται όλα τα λογοτεχνικά μπλογκς επειδή ελάχιστοι δεν είναι σεμνοί.

    ReplyDelete
  3. ~reflection~
    Πως μπορώ να μην ανταποδώσω όλες τις ευχές και να ευχηθώ καλή και δημιουργική νέα χρονιά παρά τις όποιες δυσκολίες αναφαίνονται. Οι παιδικές ευχές ζητούν τον κόσμο των παραμυθιών όπου μάγισες και βασίλισσες μαρμαρώνουν τον χρόνο στις στιγμές του Πήτερ Παν. Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  4. ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
    ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
    ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ReplyDelete
  5. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Σου εύχομαι και εγώ καλή χρονιά δημιουργική και με υγεία.

    ReplyDelete
  6. ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

    ReplyDelete
  7. apneagr
    Εύχομαι και εγώ καλή χρονιά και υπέροχες αναρτήσεις.

    ReplyDelete
  8. humanity
    Και εγώ εύχομαι υγεία, ευτυχία και δημιουργία.

    ReplyDelete
  9. καλη χρονια με υγεια και ευτυχια !!!!

    ReplyDelete
  10. Χρόνια πολλά σου Κώστα σε σένα και την οικογένειά σου,
    ευτυχισμένο, μελωδικό και δημιουργικό το 2011, με εμπνεύσεις...
    "με υγεία , καλοτυχία, αγάπη και χαρά η νέα χρονιά κι όσες τραγανές και κατακόκκινες ρώγες έχει το ρόδι , τόσες γερές κι όμορφες κι ευλογημένες να είναι οι μέρες όλης της χρονιάς"...!!!
    φιλάκια γιορτινά

    ReplyDelete
  11. KΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ *★ 。*
    ˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛..♥ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2011♥
    ˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____ ˛* ˛**★* 。*˛.*.★*
    .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
    *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *.*

    ReplyDelete
  12. ΜΑΓΟΣ!
    Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι και εγώ καλή χρονιά και δημιουργικές αναρτήσεις στο μπλογκ σου.

    ReplyDelete
  13. ღ oneiremata ღ
    Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι και εγώ ευτυχία και υγεία. Όσες κοκκινους σπόρους έχει το ρόδι τόσες χαρές.

    ReplyDelete
  14. I-DIADROMI
    Σε ευχαριστώ και καλή και ευτυχισμένη χρονιά.

    ReplyDelete
  15. Φίλε τη νέα τη χρονιά
    ότι ποθείς να ζήσεις
    κάθε χαρά μες τη ζωή
    εύχομαι να γνωρίσεις.

    ReplyDelete
  16. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου Κωστή.
    Καλή χρονιά σου εύχομαι με τη σειρά μου,
    με υγεία κι όμορφες-γλυκιές στιγμές.

    ReplyDelete
  17. Κωστα καλη χρονια σου ευχομαι και να ειναι ευλογημενη, με χαρα, αγαπη και υγεια γεματη.

    ReplyDelete
  18. ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ
    Σε ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά.

    ReplyDelete
  19. Κωνσταντίνος Κόλιος
    Σε ευχαριστώ, Κωνσταντίνε και σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά με δημιουργικές και εμπνευσμένες αναρτήσεις.

    ReplyDelete
  20. melwdos
    Σε ευχαριστώ πολύ και σε σένα καλή χρονιά με υγεία.

    ReplyDelete
  21. Καλή χρονιά γεμάτη από στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας ...αγάπη ,υγεία και ευτυχία !!!!!

    ReplyDelete
  22. Vaso Mprataki
    Βάσω σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ποιητική έμπνευση.

    ReplyDelete
  23. Πολύ ωραίο το θέμα σας..
    Θα συμφωνήσω πως έχουμε κατακρεουργήσει το χρίσμα του Ποιητή/Ποιήτριας , με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την αίγλή που του πρέπει..
    πρέπει να μάθουμε τη σεμνότητα και να δεχόμαστε αβασάνιστα την κριτική όσο κι'άν δε μας τιμά...
    Δεν είναι ανάγκη να πλησιάσουμε τον Καβάφη, διότι εμείς μπορεί να μην μπορούμε ποτέ..ωστόσο δεν μπορούμε αυθαίρετα να αποκαλούμε τον εαύτό μας όπως θα αποκαλούσε ο Καβάφης τον δικό του !
    Καλή Χρονιά κι'απο μένα ,
    να είστε πάντα ευτυχής και πολυγραφότατος !
    (συνεχίζω να σας διαβάζω ακόμα κι'άν δεν παρεμβαίνω αγαπητέ !)

    σας χαιρετώ εγκάρδια !

    ReplyDelete
  24. Alex
    Χαίρομαι που κάποιος αναφέρεται στην ουσία της ανάρτησής μου αυτής και σε ευχαριστώ πολύ γιατί θεωρώ ότι κάπου πρέπει να βάλουμε εμείς οι ίδιοι φρένο στην ματαιοδοξία μας. Λίγη σεμνότητα δεν βλάφτει. Κάποιος μεγάλος ποιητής έλεγε ότι όταν γράφει ένα ποίημα το κλείνει στο συρτάρι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μηνών για να ωριμάσει και το κοιτάζει και το ξανακοιτάζει και το διορθώνει έως να είναι έτοιμο να εκδοθεί. Εμείς γράφουμε ένα ποίημα στο πόδι σε μισή ώρα το αναρτούμε και περιμένουμε να μας σχολιάσουν και να μας εκφωνήσουν "Ποιητή μου" κλπ. Επίσης παρατηρώ ότι πολλοί που αναρτούν ποιήματα δεν έχουν διαβάσει πολλούς ποιητές Έλληνες και ξένους και για να γράψει κανείς ποίηση πρέπει να περάσει, νομίζω και από την βάσανο αυτή. Από την άλλη μεριά κάποιοι υποτίθεται γνωστοί και "καταξιωμένοι;" "ποιητές;" δεν μπορεί να καταδικάζουν όλα τα μπλογκ ποίησης και λογοτεχνίας γιατί υπάρχουν και πολλά μπλογκς που κάνουν σοβαρή και σεμνή την παρουσία τους στον χώρο της λογοτεχνίας, του πεζού λόγου, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας κλπ. Χρειάζεται ένα μέτρο σε όλα. Με τις ευχές μου για το νέο έτος, Καλή μέρα.

    ReplyDelete